Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na farsz

ziemniaki ugotowane pół kg
twaróg pół kg
cebula
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Na ciasto

mąka pszenna pół kg
jajko 1 sztuka
woda gorąca 1 szklanka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Farsz: Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Gdy wystygły zmieliłam je w maszynce, to samo uczyniłam z twarogiem. Cebulę pokroiłam i zeszkliłam na oleju. Dodałam ją do farszu. Wszystko razem przyprawiłam solą i pieprzem i wymieszałam.

Ciasto: Do mąki dodałam pozostałe składniki i powoli wlewając wodę wyrobiłam ciasto. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowałam ciasto. Szklanką wycinałam kółka. Na każdy z nich na srodek nakładałam porcję farszu i dokładnie zlepiałam brzegi.

Pierogi wrzucałam partiami na wrzącą, osoloną wodę.

Gotowałam 4-5 minut od czasu ich wypłynięcia, w międzyczasie delikatnie mieszając. |Wyciągnęłam pierogi łyżką cedzakową. Podawałam polane zrumienioną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 19.07.2016 12:03
pyszne pierogi
Madzai 18.07.2016 20:42
Moje ulubione :)
ilka01 18.07.2016 20:36
pyszności....:)
Mama niejadka 18.07.2016 19:57
Pyszne pierożki
Konczi 18.07.2016 16:58
uwielbiam takie pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak