Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    400 g
  • woda letnia

    3/4 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

    szczypta

farsz

  • cebula biała

    1 szt
  • twaróg

    200 g
  • ziemniaki ugotowane

    200 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    do smaku
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ruskie foto
Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy ma łyżce oliwie na złoty kolor.
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
Obrane, ugotowane i ostudzone ziemniaki ubijamy. Dodajemy twaróg.
Krok 3 - Pierogi ruskie foto
Dodajemy usmażoną cebulę i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4 - Pierogi ruskie foto
Doprawiamy przyprawą uniwersalną do potraw Kucharek. Farsz dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Pierogi ruskie foto
Z mąki, wody, oliwy, jajka i soli zagniatamy ciasto.
Krok 6 - Pierogi ruskie foto
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na grubość około 2-3 milimetrów. Z ciasta wykrawamy szklanką kółka.
Krok 7 - Pierogi ruskie foto
Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy boki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżeczki oliwy . Do gotującej wody wrzucamy pierogi i gotujemy około 3 minut od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię. . Podajemy z masłem i koperkiem lub ze smażoną cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paula191919 28.08.2015 21:57
uwielbiam je !
jagoda5913 25.08.2015 00:55
pyszne ,takie lubie
irenka 24.08.2015 19:04
pychotka ,moje ulubione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat