Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 550 g
olej 2 łyżki
woda letnia 300 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Farsz

ziemniaki 1 kg
ser biały 500 g
cebula biała 2
olej do smażenia
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Kroki postępowania

1
Mąkę wsyp do miski. Ostrożnie wlewaj wodę i olej .
Krok 1 - Pierogi ruskie foto
2
Wyrób ciasto rękami na gładką i elastyczną masę.
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
3
Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wycinaj okręgi,
Krok 3 - Pierogi ruskie foto
4
na każdy nałóż farsz i zlepiaj pierogi.
Krok 4 - Pierogi ruskie foto
5
Pierogi ugotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
Krok 5 - Pierogi ruskie foto
6
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przepuść przez maszynkę z serem białym .
Krok 6 - Pierogi ruskie foto
7
Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na patelni. Dodaj do farszu i wymieszaj . Przypraw całość do smaku solą i pieprzem.
Krok 7 - Pierogi ruskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 30.03.2015 12:25
nasze ulubione
Wacław 30.03.2015 11:57
lubimy takie :-)
asiczekz 30.03.2015 11:49
mmm pyszności
zabcia117 30.03.2015 08:26
Pychotka :). Nie ma nic lepszego :)
jagoda5913 29.03.2015 23:02
Też robie ale inaczej , pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak