Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    550 g
  • olej

    2 łyżki
  • woda letnia

    300 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku

Farsz

  • ziemniaki

    1 kg
  • ser biały

    500 g
  • cebula biała

    2
  • olej do smażenia

  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ruskie foto
Mąkę wsyp do miski. Ostrożnie wlewaj wodę i olej .
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
Wyrób ciasto rękami na gładką i elastyczną masę.
Krok 3 - Pierogi ruskie foto
Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wycinaj okręgi,
Krok 4 - Pierogi ruskie foto
na każdy nałóż farsz i zlepiaj pierogi.
Krok 5 - Pierogi ruskie foto
Pierogi ugotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
Krok 6 - Pierogi ruskie foto
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przepuść przez maszynkę z serem białym .
Krok 7 - Pierogi ruskie foto
Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na patelni. Dodaj do farszu i wymieszaj . Przypraw całość do smaku solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 30.03.2015 12:25
nasze ulubione
Wacław 30.03.2015 11:57
lubimy takie :-)
asiczekz 30.03.2015 11:49
mmm pyszności
zabcia117 30.03.2015 08:26
Pychotka :). Nie ma nic lepszego :)
jagoda5913 29.03.2015 23:02
Też robie ale inaczej , pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat