Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • jajko

    1 szt
  • sól (łyżeczka)

    0,5
  • szklanka letniej wody

    1
  • ziemniaki

    0,5 kg
  • biały ser

    25 dkg
  • tłuszcz

    1
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pierogi ruskie

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.
Nadzienie:
Ziemniaki ugotować i ugnieść, dodając biały ser pokruszony, tak aby były grudki. Dodać cebulę usmażoną na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem - ma być pikantne. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok 3 min. na wolnym ogniu. Podawać polane masłem lub masłem z przesmażoną cebulą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

agogo2 03.07.2012 21:16
lubie je
agogo2 03.07.2012 21:16
lubie je
Justyna Jussstiii 02.10.2011 15:01
niezłe
marcia71 25.09.2011 00:48
uwielbiam ruskie
ulaaa 23.08.2011 10:20
moje ulubione pierogi
Magda60 19.06.2011 15:27
moje ulubione
szajba2 03.06.2011 19:44
chyba wszyscy ruskie lubią
Barbara55 03.06.2011 19:32
ruskie lepsze ponad wszystkie
Angelika10 25.05.2011 21:10
Pierożki pycha.
sundaytn 08.05.2011 02:29
wyglądają prze-pysznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat