Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
0,5 kg -
jajko
1 szt -
sól (łyżeczka)
0,5 -
szklanka letniej wody
1 -
ziemniaki
0,5 kg -
biały ser
25 dkg -
tłuszcz
1 -
sól
do smaku -
pieprz
do smaku -
cebula
1 szt
Przepis i sposób przygotowania Pierogi ruskie
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.
Nadzienie:
Ziemniaki ugotować i ugnieść, dodając biały ser pokruszony, tak aby były grudki. Dodać cebulę usmażoną na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem - ma być pikantne. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok 3 min. na wolnym ogniu. Podawać polane masłem lub masłem z przesmażoną cebulą.
Komentarze (28)
Załaduj więcej komentarzy (18)