Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda letnia ćwierć litra
mąka wrocławska 0,5 kg
ziemniaki 5
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
cebula 2
twaróg 2 (półtłusty)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, zrobić dołek w środku i wlewać ciepłą wodę po malutku. Zagniatać. Jeżeli ciasto jest zbyt gęsto dodać wody, jak za rzadkie - mąki. Ugniatać aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk.
Krok 1 - Pierogi ruskie foto
2
farsz: gotujemy ziemniaki do miękkości, następnie ugniatamy solimy, dodajemy zmielony twaróg półtłusty i drobno posiekaną cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
3
farsz nakładamy na wywałkowane cienko ciasto z ktorego wykrawamy szklanka kółka, lepimy dokładnie zeby podczas gotowania nam nie wyszedł farsz. Nastawiamy wodę - gdy zacznie wrzeć wrzucamy nasze pierogi i czekamy aż wypłyną. Dodajemy cebulkę i śmietanę wedle uznania
Krok 3 - Pierogi ruskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 27.01.2014 14:17
tez lubimy ruskie ;)
Wacław 19.11.2013 14:31
ja też te pierogi b.lubię
Róża1 12.11.2013 18:48
moje też ulubione:-)
Megg 09.11.2013 10:11
to moje ulubione pierożki
Monika-twin 09.11.2013 00:15
uwielbiam pierogi ruskie
iwi 08.11.2013 21:48
Klasyka rządzi;)
Renata9 08.11.2013 21:15
uwielbiam pierogi ruskie
Zdzisław 08.11.2013 21:10
moje ulubione pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak