Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda letnia

    ćwierć litra
  • mąka wrocławska

    0,5 kg
  • ziemniaki

    5
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • cebula

    2
  • twaróg

    2 (półtłusty)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ruskie foto
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, zrobić dołek w środku i wlewać ciepłą wodę po malutku. Zagniatać. Jeżeli ciasto jest zbyt gęsto dodać wody, jak za rzadkie - mąki. Ugniatać aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk.
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
farsz: gotujemy ziemniaki do miękkości, następnie ugniatamy solimy, dodajemy zmielony twaróg półtłusty i drobno posiekaną cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową
Krok 3 - Pierogi ruskie foto
farsz nakładamy na wywałkowane cienko ciasto z ktorego wykrawamy szklanka kółka, lepimy dokładnie zeby podczas gotowania nam nie wyszedł farsz. Nastawiamy wodę - gdy zacznie wrzeć wrzucamy nasze pierogi i czekamy aż wypłyną. Dodajemy cebulkę i śmietanę wedle uznania

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 27.01.2014 14:17
tez lubimy ruskie ;)
Wacław 19.11.2013 14:31
ja też te pierogi b.lubię
Róża1 12.11.2013 18:48
moje też ulubione:-)
Megg 09.11.2013 10:11
to moje ulubione pierożki
Monika-twin 09.11.2013 00:15
uwielbiam pierogi ruskie
iwi 08.11.2013 21:48
Klasyka rządzi;)
Renata9 08.11.2013 21:15
uwielbiam pierogi ruskie
Zdzisław 08.11.2013 21:10
moje ulubione pierogi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat