Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi ruskie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
sól do smaku
żółtko jajek
oliwa 1 łyżka
bryndza 1 opakowanie
cebula biała 2
ziemniaki młode 8
olej
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Pieprz biały mielony Prymat
woda 250 (ciepła)
twaróg 50 (tłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi ruskie

Ziemniaki ugotuj i wystudź.Przeciskamy przez praskę. Dodajemy bryndzę i zmielony twaróg. Cebulę siekamy i zrumienimy na patelni. Dodajemy do masy serowo-ziemniaczanej, dodajemy sól i pieprz oraz paprykę. Mieszamy.

Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą, dodajemy żółtko i wodę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 20 minut.

Rozwałkuj ciasto na grubość 2-3mm, szklanką wycinaj koła. Nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pierogi.

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy- co jakiś czas mieszaj, żeby nie przykleiły się do dna.
Gotujemy do momentu wypłynięcia. Podajemy polane tłuszczem ze zrumienioną cebulką. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak