Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    40 dkg
  • jajko

    1 sztuka
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • Farsz:

  • ugotowane ziemniaki

    60 dkg
  • ser biały

    20 dkg
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

    do smaku
  • olej do smażenia

    1 łyżka
  • woda

    100 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulkę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju. Ziemniaki zmienić z serem, dodać cebulę. Doprawić do smaku, wyrobić jednolitą masę. Do mąki wbić jajko, dodać szczyptę soli oraz olej. Wyrabiając ciasto powoli wlewać wodę. Gotowe ciasto rozwałkować, wyciąć kółka. Na środku każdego położyć trochę farszu, zleć. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pajbek 14.07.2013 17:01
Dawno takich nie robiłam :-) trzeba zrobić
m1monika 16.05.2013 08:17
bardzo lubię :-)
IZABELA29 18.02.2013 08:58
dzisiaj robię
ben-ka 17.02.2013 14:28
dawno nie robiłam,czas chyba się za nie wziąć.
Iwusia 27.01.2013 23:41
lubię ruskie pierogi :)
Krystyna32 30.12.2012 00:56
pycha
IlonaAlbertos 02.12.2012 19:46
Wyglądają smakowicie. Pracochłonne są takie pierogi, ale dla smaku warto.
Ada-Gaba 26.10.2012 12:59
bardzo lubię
Motorek 24.10.2012 13:26
uwielbiam pierogi
edi 10.10.2012 20:56
dziś jadłam:) pychotka:P

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat