pierogi ruskie

pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • oliwa

    3 łyżki
  • sól, pieprz

    - -
  • woda

    - -
  • ziemniaki

    70 dkg
  • biały ser

    30 dkg
  • cebula

    2 szt
  • smalec

    - -
  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz:
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na smalcu. Wymieszać z ziemniakami i serem białym na farsz oraz przyprawić.

Ciasto:
Mąkę, jajko, oliwę, wodę wymieszać na stolnicy. Ciasto musi byc jednolite i elastyczne. Wykrawać szklanką kółka i kłaść do środka farsz. Mocno skleić brzegi.

Pierogi wrzucić na gotującą się osoloną wodę. Kiedy wypłyną na wierzch gotować 3-5 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ma-pl 29.10.2011 21:56
pierożki dla mojego mężusia
accee 10.04.2011 23:36
Palce lizać
Gosia32 16.03.2011 06:34
Fajne,robię je rzadko,bo dzieci nie lubią;]
wolochski 20.01.2011 21:15
super
kitka 29.12.2010 16:34
muszę spróbować;]
plocia 21.10.2010 19:48
ale smaczności serwujesz
zoha1234567890 29.07.2010 21:33
pychooooooooooooooota ;)
iwa643 23.06.2010 16:02
lubie takie
pauluna 21.06.2010 14:33
ale smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat