Pierogi razowe z kurkami i oscypkiem

Pierogi razowe z kurkami i oscypkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg świeżych kurek

    1/2
  • cebulka

    1
  • szklanka mąki żytniej razowej

    1
  • szkl. mąki pszennej

    1
  • jajko

    1
  • szkl. wody (może troszkę więcej, ile zabierze mąką)

    3/4
  • łyżki posiekanej natki pietruszki

    2-3
  • łyżek masła

    4-5
  • łyżek gęstej śmietany

    5
  • olej

    1 łyżka
  • oscypek

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kolejna potrawa z kurkami jeśli nie macie jeszcze dość...:-)))

Obie mąki wsypać do miski, wbić jajko, dodać troszkę soli i łyżkę oleju, wlewać powoli dobrze ciepłą wodę i zagniatać ciasto aż będzie zwarte, ale dość elastyczne, odłożyć pod przykryciem na ok. 30 min. aby odpoczęło. Kurki oczyścić dokładnie, opłukać, osączyć, posiekać dość drobno. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, zeszklić posiekaną cebulę, oprószyć papryką mieloną i dodać kurki, smażyć kilka minut mieszając aż odparuje woda. Dodać 2 łyżki śmietany wymieszanej z łyżeczką mąki, jeszcze chwilę smażyć aż masa będzie bardzo gęsta, doprawić solą, pieprzem, dodać natkę, wymieszać, przestudzić. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować dość grubo ciasto, wycinać kółka np. szklanką, nakładać po łyżce farszu i dokładnie zlepiać brzegi. Trzeba uważać i robić to starannie bo przez zawartość otrąb w mące razowej ciasto lubi się rozłazić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, ale nie wkładać ich naraz zbyt wiele bo są delikatne. Kiedy wypłyną na wierzch - wyjąć. Na patelni rozpuścić resztę masła, podsmażyć ugotowane pierogi. Zostało mi trochę farszu więc dodałam do niego 3 łyżki śmietany i trochę wody i podgrzałam aby powstał sos. Polałam nim gorące pierogi i posypałam startym oscypkiem. Pycha! Z podanej ilości składników wyszło mi 15 dużych pierogów.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata22 12.12.2011 15:52
no i luksusowe danie
Misia90 08.08.2011 22:53
fajne
Marysia 08.08.2011 21:07
fajne
Karolina69 08.08.2011 17:42
fajne
Ewa104 04.02.2011 19:45
Chyba mam jeszcze jedną porcję mrożonych kurek.Super!
wedith1 15.12.2010 20:27
Kurek nigdy dość! :) Świetny przepis!
SmacznaPyza 10.09.2010 18:53
ale nie musisz z tego powodu aż krzyczeć :-)
agnieszka214 10.09.2010 10:18
SUPER DZISIAJ NA OBIAD ZROBIE

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat