Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi kapuściane

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka tortowa 1/2 kg
jajko 1 sztuka
Farsz:
cebula biała 1 sztuka
kapusta kiszona 30 dag
pieczarki 15 dag
sól i pieprz do smaku
woda 200 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi kapuściane

Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, posiekać i wrzucić do garnka. Zalać wodą do wysokości kapusty, wrzucić ulubione przyprawy i szczyptę soli, zagotować i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 20 minut). Odlać wodę, ostudzić kapustę. Na oleju zeszklić piórka cebuli. Obrać pieczarki, pokroić je na małe kawałeczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Posolić, popieprzyć, przykryć i podsmażyć razem (ok. 10 minut). Pieczarki z cebulą dodać do kapusty, wymieszać. Jeśli zachodzi taka potrzeba, doprawić.

Zagniatamy ciasto: przesiewamy mąkę na blat i powoli dodajemy ciepłą wodę i jajko. Gotowe ciasto nie może przywierać nam do rąk.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, a następnie szklanką wykrawamy kółka. Nadzienie układamy na każde kółko i zlepiamy pierogi.

Wrzucamy na osolony wrzątek, kiedy wypłyną na wierzch wyciągamy i przekładamy do garnka z roztopionym tłuszczem ( skwareczki, masełko)i gotowe podajemy póki są ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babciagramolka 07.12.2013 01:33
Pierogi uwielbiam. Zamawiam porcje na wynos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak