Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto na pierogi
-
mąka pszenna
3 szklanki -
gorąca woda
1 szklanka -
jajko
1 szt -
sól
2/3 -
olej
1 łyżeczka
Farsz
-
ziemniaki
5 szt -
marchew
3 szt -
pierś z kurczaka
1 szt -
sól i pieprz
-
Papryka słodka mielona Prymat
Przepis i sposób przygotowania Pierogi inaczej.
*Ciasto rozwałkować(aby się nie kleiło delikatnie posypujemy je mąką) na około 2mm.
*Wycinamy krążki(dowolnej wielkości, ale żeby nie były za małe)
*FARSZ
-gotujemy ziemniaki i marchewkę w osolonej wodzie
-pierś również możemy ugotować, lub drobno pokroić i delikatnie podsmażyć. [Ja polecam gotowaną pierś;]
-ziemniaki ugnieść, dodać drobno pokrojoną marchewkę i pierś.
-dodać przyprawy;
*na wycięte uprzednio krążki nakładamy łyżkę farszu i zaklejamy.
*pierogi gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
*Podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecam posypać je słodką papryką(nadaje to intensywniejszego smaku)
Smacznego!!!
Aby skrócić czas wykonywania ciasta polecam użycie robota. Żeby pierogi dobrze się skleiły i miały regularny kształt najlepiej użyć foremki.![]()
Komentarze (12)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (2)