Pierogi inaczej.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na pierogi

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • gorąca woda

    1 szklanka
  • jajko

    1 szt
  • sól

    2/3
  • olej

    1 łyżeczka

Farsz

  • ziemniaki

    5 szt
  • marchew

    3 szt
  • pierś z kurczaka

    1 szt
  • sól i pieprz

  • Papryka słodka mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

*Ciasto wyrabiamy ze wszystkich podanych składników.
*Ciasto rozwałkować(aby się nie kleiło delikatnie posypujemy je mąką) na około 2mm.
*Wycinamy krążki(dowolnej wielkości, ale żeby nie były za małe)
*FARSZ
-gotujemy ziemniaki i marchewkę w osolonej wodzie
-pierś również możemy ugotować, lub drobno pokroić i delikatnie podsmażyć. [Ja polecam gotowaną pierś;]
-ziemniaki ugnieść, dodać drobno pokrojoną marchewkę i pierś.
-dodać przyprawy;
*na wycięte uprzednio krążki nakładamy łyżkę farszu i zaklejamy.
*pierogi gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
*Podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecam posypać je słodką papryką(nadaje to intensywniejszego smaku)
Smacznego!!!
mamyprzepis
Aby skrócić czas wykonywania ciasta polecam użycie robota. Żeby pierogi dobrze się skleiły i miały regularny kształt najlepiej użyć foremki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 28.03.2015 19:49
bardzo zafascynował mnie ten farsz
Jagódka77 22.03.2015 19:46
ciekawy pomysł, chętnie bym spróbowała
ada.la 19.03.2015 17:04
ciekawy farsz
barbara11561 18.03.2015 22:53
świetne pierożki:)
IKrakowianka 18.03.2015 22:40
fajne pierogi
Pietruszka 18.03.2015 22:26
wyglądają apetycznie
Małgorzata Pin 18.03.2015 22:23
Ciekawy przepis.
halina17 18.03.2015 21:28
Dobre pierogi.
cooked 18.03.2015 21:14
ciekawe jak smakują, bo prezentują się pięknie
idealme 18.03.2015 20:28
mniam pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat