Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Piernik z powidłami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło
150 g
ksylitol
100 g
miód
200 g
goździki mielone
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Owoc jałowca cały Prymat
1/2 łyżeczki (mielony)
Pieprz czarny mielony Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
Imbir mielony Prymat
2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Soda oczyszczona Prymat
1,5 łyżeczki
Sklep Prymat
jajko
2 szt
mleko 3,2%
250 ml
mąka
250 g
kakao
5 łyżek
czekolada gorzka
100 g
migdały
50 g
powidła śliwkowe

Polewa

masło
50 g
likier amaretto
60 ml
śmietana kremówka
50 ml
cukier puder
3 łyżki
kakao
3 łyżki
Kardamon mielony Prymat
1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z powidłami

Masło rozpuszczamy z ksylitolem, miodem i przyprawami.
Sodę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody.
Rondelek zestawiamy z ognia, dodajemy jajka, mleko, sodę, przesianą przez sio mąką, kakao. Dokładnie mieszamy i łączymy z posiekaną czekoladą i migdałami.
Masę dokładnie mieszamy i wylewamy do natłuszczonej formy (31x12 cm). Zapiekamy w temperaturze 170°C przez 45 min. Studzimy i przekrawamy na dwie warstwy.
Każdą smarujemy powidłami.
Polewa:
Masło, kakao, amaretto, śmietankę, kardamon i cukier puder podgrzewamy i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy, tak by lekko się ścinała i polewamy ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 01.12.2015 10:49
idealny na święta
wyattearp 30.11.2015 14:28
super pierniczek
w mojej kuchni 30.11.2015 13:11
pyszne słodkości na deser
JulkaTomeczek 30.11.2015 11:58
Uwielbiam pierniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak