Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Piernik z kremem śmietankowym

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
Sklep Prymat
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
cukier
1 szkl
jajko
5 szt
miód sztuczny
1 słoik
mąka
3 szkl
olej
1 szkl
esencja z herbaty
2 saszetki
tłuszcz do formy
krem śmietankowy
śmietana 30%
400 ml
bita śmietana
2 opak
polewa czekoladowa
jajko
1 szt
kakao
3 łyżki
cukier
3 łyżki
margaryna
0,5 kost
woda
1 (gotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z kremem śmietankowym

CIASTO
Białka oddzielić od żółtek Żółtka utrzeć, dodając olej, miód, dwie szklanki mąki wymieszanej z sodą i przyprawą do piernika. Herbatę zaparzyć w szklance wody, ostudzić, dodać do żółtek, wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Przesiać szklankę mąki do masy, wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Włożyć blachę do piekarnika, piec 45 minut w 175 stop Upieczony i ostudzony piernik, przekroić na 3 części.
KREM ŚMIETANKOWY
Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno. Następnie wsypać dwie bite śmietany, ubijać jeszcze z 5 minut
POLEWA CZEKOLADOWA
Margarynę rozpuścić w garnuszku Do miski wybić jajko, dodać kakao i cukier, utrzeć. Następnie wlewać stopniowo gorącą margarynę, ucierać aż polewa zgęstnieje. PRZEŁOŻENIE CIASTA
ciasto krem śmietankowy ciasto krem śmietankowy ciasto Wierzch ciasta polać polewą, odstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 07.01.2014 20:17
wygląda cudownie!
Monika10 07.01.2014 18:54
napewno smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak