Przepis i sposób przygotowania na: Piernik staropolski z masą orzechową
Kroki postępowania
Masę przestudzić, wbić jajka, dodać przyprawę do piernika i zmiksować. Sodę rozpuścić w zimnym mleku i dodać razem z mąką do piernika. Wymieszać łyżką drewnianą lub mocnym robotem. Tak przygotowaną masę na piernik włożyć w szklaną misę, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na grubość 5 mm i upiec 2 blaty. Piec w formie w temperaturze 170 stopni przez 20 minut.
Masa orzechowa: śmietankę, mleko i cukier zagotować. Orzechy dobrze zmielone wsypać na gorące mleko. Wymieszać i zagotować. Spirytus lub wódkę dodać do smaku.
Powidła: powidła śliwkowe włożyć do garnka razem z połamaną czekoladą gorzką i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści.
Blat piernikowy podzielić na 3 części. W ten sposób będą 2 kawałki piernika. Przekładać gorącymi masami. Wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce z obciążeniem. Najlepiej na parę dni. POLEWA: cukier puder z kakao przesiać przez sitko. Wsypać do garnka i dodać wodę. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika dodać masło i czekoladę mleczną. Wstawić na mały ogień i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Zagotować. Polać polewą piernik, boki również. Smacznego!