Piernik staropolski z masą orzechową

Piernik staropolski z masą orzechową

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miód prawdziwy

    250 gramów
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cukier brązowy

    1/2 szklanki
  • masło

    75 gramów
  • smalec

    50 gramów
  • jajko

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    500 gramów
  • mleko

    1/4 szklanki

Masa orzechowa:

  • śmietana 30%

    1/2 szklanki
  • mleko

    1/4 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • powidła śliwkowe

    2 szklanki
  • czekolada gorzka

    100 gramów
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • woda

    1/3 szklanki
  • masło

    50 gramów
  • czekolada mleczna

    100 gramów
  • spirytus

    60 mililitrów
  • orzechy włoskie

    mielone 300 gramów
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    20 gramów
  • Soda oczyszczona Prymat

    1,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piernik staropolski z masą orzechową foto
Miód, cukier, masło, smalec rozpuścić w garnku na małym ogniu.
Krok 2 - Piernik staropolski z masą orzechową foto

Masę przestudzić, wbić jajka, dodać przyprawę do piernika i zmiksować. Sodę rozpuścić w zimnym mleku i dodać razem z mąką do piernika. Wymieszać łyżką drewnianą lub mocnym robotem. Tak przygotowaną masę na piernik włożyć w szklaną misę, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na grubość 5 mm i upiec 2 blaty. Piec w formie w temperaturze 170 stopni przez 20 minut.

Krok 3 - Piernik staropolski z masą orzechową foto

Masa orzechowa: śmietankę, mleko i cukier zagotować. Orzechy dobrze zmielone wsypać na gorące mleko. Wymieszać i zagotować. Spirytus lub wódkę dodać do smaku.

Krok 4 - Piernik staropolski z masą orzechową foto

Powidła: powidła śliwkowe włożyć do garnka razem z połamaną czekoladą gorzką i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści.

Krok 5 - Piernik staropolski z masą orzechową foto

Blat piernikowy podzielić na 3 części. W ten sposób będą 2 kawałki piernika. Przekładać gorącymi masami. Wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce z obciążeniem. Najlepiej na parę dni. POLEWA: cukier puder z kakao przesiać przez sitko. Wsypać do garnka i dodać wodę. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika dodać masło i czekoladę mleczną. Wstawić na mały ogień i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Zagotować. Polać polewą piernik, boki również. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 12.05.2015 17:32
pycha pierniczek
norweska20 08.02.2014 10:15
coś pysznego
lara 03.02.2014 21:51
imponujący!!!
IZABELA29 30.01.2014 14:48
świetnie ci wyszedł
ben-ka 29.01.2014 09:25
Idealny,taki równiutki,a jaki apetyczny.....
Basia03 28.01.2014 14:51
kusisz aż ślinka cieknie na takie ciacho :)
magduś83 27.01.2014 23:22
Pięknie wygląda, musi być pycha:)
Rogalik 24.01.2014 19:59
pyszny piernik
caralajna 17.01.2014 20:50
wygląda idealnie :)
Agnieszka-87-25 15.01.2014 13:47
wspaniały jest

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat