piernik

piernik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    450 gram
  • kakao

    2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1/2 opaowania
  • masło

    125 gram
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    100 gram
  • mleko

    1 szklnka
  • Soda oczyszczona Prymat

    3 łyżeczki
  • powidła śliwkowe

    1/2 słoika
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania piernik

Składniki suche oprócz cukru mieszam razem.
Masło ucieram z cukrem i dodaję cały czas miksując żółtka. Do masy wsypuję po łyżce wymieszanych składników suchych i na przemian mleka. Do masy dodaję też powidła. Białka ubijam na sztywno i łączę delikatnie z całością. Ciasto przelewam do foremki i piekę w 180 stopniach około godziny. Wystudzony piernik polewam polewą czekoladową.Można udekorować dowolnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat