piernik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    450 gram
  • kakao

    2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1/2 opaowania
  • masło

    125 gram
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    100 gram
  • mleko

    1 szklnka
  • Soda oczyszczona Prymat

    3 łyżeczki
  • powidła śliwkowe

    1/2 słoika
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki suche oprócz cukru mieszam razem.
Masło ucieram z cukrem i dodaję cały czas miksując żółtka. Do masy wsypuję po łyżce wymieszanych składników suchych i na przemian mleka. Do masy dodaję też powidła. Białka ubijam na sztywno i łączę delikatnie z całością. Ciasto przelewam do foremki i piekę w 180 stopniach około godziny. Wystudzony piernik polewam polewą czekoladową.Można udekorować dowolnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat