Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piernik

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 450 gram
kakao 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/2 opaowania
masło 125 gram
jajko 2 sztuki
cukier 100 gram
mleko 1 szklnka
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki
powidła śliwkowe 1/2 słoika

Przepis i sposób przygotowania na: piernik

Składniki suche oprócz cukru mieszam razem.
Masło ucieram z cukrem i dodaję cały czas miksując żółtka. Do masy wsypuję po łyżce wymieszanych składników suchych i na przemian mleka. Do masy dodaję też powidła. Białka ubijam na sztywno i łączę delikatnie z całością. Ciasto przelewam do foremki i piekę w 180 stopniach około godziny. Wystudzony piernik polewam polewą czekoladową.Można udekorować dowolnie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak