Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki - szybkie z kolorową posypką
Gdy ostygnie, dodajemy 1 jajko i 3 żółtka, rozpuszczony tłuszcz, proszek (lub sodę) i kakao – to wszystko wymieszamy i dodajemy do mąki, następnie wyrobiamy ciasto.
Gdy jest gotowe możemy przechować go w lodówce na dowolny czas lub od razu przystąpić do pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy na placki grubości około 1,5 cm, foremkami wycinamy ciasteczka.
Pieczemy ok. 7-9 minut w temp. 180-200 st. kontrolując ich stan - pieką się szybko wiec trzeba pilnować by się nie przypaliły.
Z białek, które został robimy lukier do dekoracji – ucieramy z cukrem pudrem (można dodać kilka kropel cytryny), cukier dodajemy dopóki dopóty lukier nie osiągnie oczekiwanej konsystencji.
Upieczone pierniczki malujemy lukrem i posypujemy kolorowymi wiórkami, zairnami słonecznika, sezamu bądź robimy wzory gotową polewą.
Taka dekoracja jest bardzo szybka a przede wszystkim łatwa i doskonale radzą sobie z nią 3-latki:)