Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki staropolskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Przyprawa

cynamon Prymat 35 g
Goździki całe Prymat 10 g
Imbir mielony Prymat 5 g
Kardamon mielony Prymat 5 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 5 g
Ziele angielskie mielone Prymat 4 g
Anyż nasiona Prymat 4 g
kolendra Prymat do smaku 2 g

Piernik

miód 0,5 kg
mąka pszenna 1 kg
cukier brązowy 1,5 szklanki
masło 82% 1 kostka
jajko 3 szt
mleko 0,5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki

Porada

Możemy też wykonać piernik z powidłami. Wystarczy rozwałkować ciasto grubiej, upiec i po upieczeniu przełożyć powidłami domowej roboty. Po około dwóch dniach po przełożeniu piernik zacznie "namakać" powidłami i uwolni cały swój świąteczny aromat :)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki staropolskie

Przyprawa:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Jeśli mamy w całości- ucieramy w moździerzu lub przepuszczamy przez młynek, np do kawy.

Pierniki:
1. Miód, masło, cukier rozpuszczamy w garnku. Dodajemy cukier zrumieniony na karmel. Podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia. Studzimy.
2. Do mleka wsypujemy sodę, mieszamy.
3. Do ostudzonej masy dodajemy mieszankę sody i mleka, mąkę i przyprawę korzenną. Mieszamy dokładnie.
4. Odstawiamy w chłodne miejsce (np do piwnicy), pod przykryciem (ścierka/sreberko) na minimum 3 tygodnie. Im dłużej tym lepiej.
5. Po tym czasie wyjmujemy piernik, dzielimy na równe części i wałkujemy. Wycinamy pożądane kształty. Pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak