Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki staropolskie
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Jeśli mamy w całości- ucieramy w moździerzu lub przepuszczamy przez młynek, np do kawy.
Pierniki:
1. Miód, masło, cukier rozpuszczamy w garnku. Dodajemy cukier zrumieniony na karmel. Podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia. Studzimy.
2. Do mleka wsypujemy sodę, mieszamy.
3. Do ostudzonej masy dodajemy mieszankę sody i mleka, mąkę i przyprawę korzenną. Mieszamy dokładnie.
4. Odstawiamy w chłodne miejsce (np do piwnicy), pod przykryciem (ścierka/sreberko) na minimum 3 tygodnie. Im dłużej tym lepiej.
5. Po tym czasie wyjmujemy piernik, dzielimy na równe części i wałkujemy. Wycinamy pożądane kształty. Pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut.