Pierniczki na drożdżach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • jajka

    2
  • cukier puder

    1 szklanka
  • miód

    2 czubate łyżki
  • przyprawa do piernika

    4 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • drożdże świeże

    50 g
  • masło

    120 g (miękkie)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Miód podgrzej z z masłem do rozpuszczenia, następnie dodaj drożdże. Całość wymieszaj. do suchych składników dodaj płynne razem z jajkiem. Wyrabiaj na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkuj (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinaj foremkami dowolne kształty. Posmaruj rozkłóconym jajkiem, piecz ok 8-12 minut (nie piec zbyt długo bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Aneczka92
Po wyciągnięciu z piekarnika odstawić do wystudzenia i ozdobić wedle uznania. Ja zrobiłam lukier cytrynowy i ozdobiłam posypką kolorową i cukrowymi śnieżkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 14.12.2016 14:02
Śliczności!!!
Wiesława1 14.12.2016 08:53
Świetna propozycja
ada.la 14.12.2016 08:51
pyszności na święta
Krystyna32 14.12.2016 08:40
bardzo apetyczne
ben-ka 14.12.2016 08:37
W ubiegłym roku robiłam na drożdżach.
gusia1000 14.12.2016 00:02
Piękne i smaczne.
ilka01 13.12.2016 23:21
ciekawe i ładne wyszły
Łukasz15 13.12.2016 21:58
Pysznie wyglądają
Jadwiga/Jaga85 13.12.2016 21:52
Ciekawa propozycja
norweska20 13.12.2016 21:51
smakowity wypiek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat