Pierniczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miód

    25 dag
  • cukier

    25 dag
  • jaja

    5 szt
  • mąka pszenna

    1 kg
  • proszek do pieczenia

    1 szt
  • margaryna

    1 szt
  • DODATKOWO:

  • pisak cukrowy

    4 szt
  • przyprawa do piernika

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z 10 dekagramów cukru robimy karmel. Margarynę ucieramy z pozostałym cukrem, jajkami i rozpuszczonym miodem, dodajemy zimny karmel, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto robimy wieczorem i zostawiamy na noc na stolnicy. Rano rozwałkowujemy i wykrawamy pierniczki. Pieczemy około 15 minut w 170 stopniach. Dekorujemy pisakami lub lukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ada.la 13.01.2015 17:56
śliczne te pierniczki
Stenka 18.11.2014 22:18
wykorzystam przepis
Ewelina1991 29.06.2014 10:35
cudowne są!!
Kejti 02.03.2014 18:32
Super są :-)
fotoviderek 28.02.2014 13:51
Śliczne, uśmiechnięte pierniczki :)
gibli 28.02.2014 08:44
śliczne są:)
adelajda 27.02.2014 16:27
rewelacyjne pierniczki
noninka77 27.02.2014 09:32
prezentacja super:)
Janina 27.02.2014 09:13
Świetnie udekorowane, smaczne;)
dwa pokoje z kuchnią 27.02.2014 09:00
cudaczne :) takie pełne mordki mają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat