Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki
1. Margarynę, miód, kakao, cukier i przyprawę do piernika dajemy do garnka. Zagotowujemy i studzimy.
2. Następnie do miski dajemy wszystkie składniki (to, co zagotowaliśmy i wszystkie pozostałe z listy na ciasto) i zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki na około godzinkę.
3. Po upływie czasu wałkujemy ciasto i wykrawamy pierniczki. Mogą one być różnej grubości, wszystko zależy od tego, czy chcemy, aby były one pulchniutkie czy bardziej chrupiące.
4. Pierniczki układamy na blaszce (wcześniej wyłożonej papierem) i pieczemy w 170 stopniach przez około 25 minut.
5. Z kolei przygotowujemy lukier. Białko ucieramy z cukrem przez kilka minut. Jak już będzie odpowiednia konsystencja to dodajemy troszeczkę barwnika (nie wiele, wszystko też zależy od tego jak mocny chcemy mieć kolor).
6. Pierniczki dekorujemy lukrem i posypką według uznania.
7. Smacznego!