Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pielmienie

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
woda 1 kubek ciepłej
olej rzepakowy 70 ml
sól
mięso mielone wołowo-wieprzow 0,5 kg
czosnek 2 ząbki
cebula 1 mała
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
natka pietruszki 1 łyżka drobnoposiekanej
olej rzepakowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pielmienie

Kroki postępowania

1
Do zrobienia pielmieni będziemy potrzebowali form do robienia pielmieni, jeśli takiej nie posiadamy można lepić je jak uszka.

Z mąki, ciepłej wody, 70 ml oleju i szczypty soli wyrobić dokładnie ciasto (powinno być gładkie i odchodzić od ręki). Ciasto podzielić na 6 części. Posypać stolnicę mąką i rozwałkować jeden kawałek ciasta na grubość 4 mm, odłożyć go na bok i tak samo rozwałkować drugi kawałek ciasta.

Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na łyżce oleju. Odstawić do ostygnięcia.

Mięso przełożyć do miski, dodać drobno posiekany czosnek, natkę pietruszki, ostygniętą cebulę, doprawić grubo zmielonym pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszać.

Na formie położyć jeden kawałek rozwałkowanego ciasta, w miejscu dziury palcem zrobić wgłębienie, a następnie nałożyć trochę ciasta. W ten sposób uzupełnić każdą dziurę.
Krok 1 - Pielmienie foto
2
Następnie drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta przykryć nafaszerowane pierwsze ciasto i rozwałkować wałkiem tak by boki się posklejały, a ciasto poprzecinało wycinając małe pielmienie. Pielmienie oprószyć mąką (można je w takiej formie zamrozić).

Z pozostałymi kawałkami ciasta zrobić to samo.
Krok 2 - Pielmienie foto
3
Gotowe pielmienie wrzucamy do wrzącej, osolonej wody w dużym garnku z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego (lub rosołku) i czekamy aż wypłyną, wtedy są gotowe do jedzenia.

Można podawać z sosem maślanym lub śmietanowym, posypane tymiankiem, pieprzem lub serem. Dobrze smakują również jako dodatek do niedzielnego rosołu zamiast makaronu.
Krok 3 - Pielmienie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czyki 02.02.2014 17:04
Miałam okazję kiedyś spróbować pielmieni, były pyszne, dokładnie tak jak Twoje:)
norweska20 09.01.2014 11:28
fajne wykonanie , muszą być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak