Przepis i sposób przygotowania na: Pielmienie
Kroki postępowania
Z mąki, ciepłej wody, 70 ml oleju i szczypty soli wyrobić dokładnie ciasto (powinno być gładkie i odchodzić od ręki). Ciasto podzielić na 6 części. Posypać stolnicę mąką i rozwałkować jeden kawałek ciasta na grubość 4 mm, odłożyć go na bok i tak samo rozwałkować drugi kawałek ciasta.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na łyżce oleju. Odstawić do ostygnięcia.
Mięso przełożyć do miski, dodać drobno posiekany czosnek, natkę pietruszki, ostygniętą cebulę, doprawić grubo zmielonym pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszać.
Na formie położyć jeden kawałek rozwałkowanego ciasta, w miejscu dziury palcem zrobić wgłębienie, a następnie nałożyć trochę ciasta. W ten sposób uzupełnić każdą dziurę.
Z pozostałymi kawałkami ciasta zrobić to samo.
Można podawać z sosem maślanym lub śmietanowym, posypane tymiankiem, pieprzem lub serem. Dobrze smakują również jako dodatek do niedzielnego rosołu zamiast makaronu.