Piegate babeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    0,5 litra
  • masa makowa

    2-3 łyżki
  • kasza manna

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko przelewamy do garnka, dodajemy masę makową i zagotowujemy. Na gotujące mleko wsypujemy kaszę. Podgrzewamy razem, by kasza się ugotowała. Odstawiamy z ognia.
Przygotowane pucharki smarujemy delikatnie tłuszczem, by kasza nam się dobrze odkleiła przy wyjmowaniu.
Ugotowaną kaszę przekładamy do pucharków. Odstawiamy do ostudzenia i zastygnięcia.
Kasze wyjmujemy na talerzyki. Dekorujemy dowolnie. U mnie wierzch ozdobiłam pokrojonymi daktylami. Babeczki obsypałam wokół pokrojoną czekoladą i orzechami.
Deseru nie trzeba słodzić, gdyż masa makowa jest wystarczająco słodka.


Babeczki zaskakują przyjemnym makowym smakiem i łatwością wykonania.
To prosty deser, który możemy zaserwować w okresie Bożego Narodzenia!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.01.2014 22:36
Apetycznie wyglądają.
gosia1988 06.10.2013 12:52
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat