Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony kurczak

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1,800 gr
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
ząbki czosnku 3 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżka
olej rzepakowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony kurczak

Kroki postępowania

1
Kurczaka umyć pod bieżącą wodą, w środku i na zewnątrz. Dokładnie osuszyć rącznikiem papierowym.
Krok 1 - Pieczony  kurczak  foto
2
Składniki marynaty wymieszać.
Krok 2 - Pieczony  kurczak  foto
3
Odtoczyć dokładnie kurczaka w marynacie i przełożyć do lodówki na 12 godzin aby przeszedł marynatą.
Krok 3 - Pieczony  kurczak  foto
4
Wyjąć z lodówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego, nóżki można związać .
Krok 4 - Pieczony  kurczak  foto
5
Przykryć folią aluminiową i piec 160 stopniach około 1 godziny i 50 minut.
Krok 5 - Pieczony  kurczak  foto
6
Pod koniec pieczenia odkryć folię i włączyć opiekanie od góry by ładnie kurczak się opiekł z wierzchu. Podawać ciepłego do obiadu z ziemniakami lub chlebem .
Krok 6 - Pieczony  kurczak  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak