pieczony dorsz atlantycki na obiad...

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    2 sztuki duże
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    1 opakowanie
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • ziemniaki ugotowane

    1/2 kg
  • surówka

    - ile potrzeba
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

świeży dorsz atlantycki większe porcje opłukać i ręcznikiem papierowym osuszyć

każdy filet natrzeć olejem rzepakowym, natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na 30 minut

w urządzeniu do pieczenia na 180 C piec około 25-35 minut, urządzenie piecze na termoobiegu w minimalnej ilości tłuszczu, w piekarniku też można upiec na termoobiegu w 200 C

podać z ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami z natką pietruszki, surówką np. kiszona kapusta i ogórek zielony

dorsz jest bardzo soczysty, aromatyczny i smakuje na ciepło i na zimno............SMACZNEGO!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 10.06.2017 23:59
pycha rybka
Wiesława1 10.06.2017 08:39
super przyrządzona rybka choć nie przepadam za dorszem atlantyckim-wolę nasz bałtycki lub norweskiego czarniaka
halina17 09.06.2017 19:29
Dobra ryba.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat