Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone żeberka jabłkowo – musztardowe na ostro
Żeberka oczyszczamy , kroimy na części.
Nacieramy z każdej strony solą oraz lekko zgniecionym pieprzem ziarnistym.
Umyte jabłko zalewamy 200 ml wody , gotujemy do miękkości ( aż zacznie się rozpadać ).
Obieramy ze skórki , miąsz trzemy na tarce lub bardzo drobno siekamy.
Dodajemy do niego piwo , miód , musztardę , sos sojowy , zgnieciony czosnek i przyprawy : ziele angielskie oraz liść laurowy – dokładnie mieszamy.
Do przygotowanej marynaty wkładamy żeberka – im dłużej będą się marynować tym później smak będzie intensywniejszy.
Naczynie do zapiekania obficie smakujemy smalczykiem.
Wkładamy zamarynowane żeberka i polewamy marynatą.
Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.45 minut.
Po 20 minutach pieczenia obracamy je , znów polewamy marynatą , tak by z dwóch stron mogły się równomiernie upiec.
10 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę przekrojonych na pół jabłek i posypujemy majerankiem.
Podajemy gorące z pieczonymi ziemniaczkami!