PIECZONE UDKA KACZKI Z BUŁGARSKĄ CZUBRICĄ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kaczki

    1 kg
  • czubrica -mieszanka przypraw

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do przygotowania tego dania użyłam oryginalnej bułgarskiej mieszanki przypraw o nazwie-czubrica-sprzedawanej tam w szczelnie zamkniętych słoiczkach do których przyprawy są tak wsypywane aby tworzyły efektowny wzór.Udka z kaczki umyć i dokładnie osuszyć za pomocą papierowych ręczników.Udka natrzeć czubricą oraz niewielką ilością soli morskiej i odstawić do lodówki na około trzy godziny.Blachę do pieczenia wysmarować bardzo delikatnie olejem,ułożyć kacze udka posypać słodką i ostrą papryką oraz rozmarynem zostawić całość na okło 45 minut aby udka się ogrzały i osiągnęły pokojową temperaturę.Tak przygotowane udka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50-60 minut od czasu do czasu polewając tłuszczem i sosem który powstał w trakcie pieczenia.Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 01.03.2014 11:52
dawno nie jadłam mięsa z kaczki
anusq18 24.02.2014 18:59
aż slinka leci ;)
kate.500 16.02.2014 17:10
pyszny pomysl
anemon 28.01.2014 18:03
Uwielbiam obie wersje tej mieszanki przypraw, i tą czerwoną i tą zieloną. Kaczka musi smakować znakomicie.
Dorian 20.01.2014 16:09
pyszne miesko
Ada-Gaba 18.01.2014 06:44
to musi być pyszne danie
Krystyna32 17.01.2014 16:38
wygląda przepysznie
Anna169Hosz 17.01.2014 12:01
Ja jestem miłośniczką czubricy i tej czerwonej i tej zielonej... wszytko co z czubrica musi być pyszne :)
Christopher 16.01.2014 23:49
Te "artystyczne"bułgarskie przyprawy są wspaniałe,optycznie i smakowo.Moja żona wykupiła pół sklepu ,tak się jej podobały słoiki.Mnie interesowały smaki.Kaczka z czubrycą smaczna.
SylwiaMagdaSabin 16.01.2014 14:28
Ciekawy przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat