Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierożki z grzybami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 1 szklanka
cebula 1 szt
sól
pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
masło 1 łyżeczka
Ciasto:
masło 120 gram
jajko 1 szt
śmietana 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
mąka 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierożki z grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby zalać gorącą wodą i odstawic na kilka godzin (ja robie to dzień wczesniej). Nastepnie ugotować, odsączyć i pokroić lub zmielić. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić drobno posiekaną cebulę, następnie dodac pokrojone grzyby. Następnie doprawic solą, pieprzem i daodć bułkę tartą. Chwilę podsmażyć.
Krok 1 - Pieczone pierożki z grzybami foto
2
Masło posiekać z mąką, następnie dodać jajko, śmietanę i sól i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć je na 30 minut do lodówki.
Krok 2 - Pieczone pierożki z grzybami foto
3
Nastepnie ciasto cieniutko rozwałkować i wykrawać małe krążki. Nakładać grzybowy farsz i formować dowolne pierożki. Ja połączyłam po dwa krążki i zrobiłam okrągłe pierożki.
Krok 3 - Pieczone pierożki z grzybami foto
4
Piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 4 - Pieczone pierożki z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 19.02.2014 07:52
apetyczne pierożki
adelajda 04.01.2014 07:54
pierogi są częstym gościem w moim domu, Twoich chętnie spróbuję
Alex_M 30.12.2013 12:13
bardzo fajny pomysł!
Olga_SK 28.12.2013 15:33
Wyglądają zachęcająco :)
kupiska 28.12.2013 14:45
Ladnie sie prezentuja:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak