Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierożki drożdżowe z jagodowym serkiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 g
drożdże 20 g
cukier 2 łyzka
jajko 1 szt
maślanka 0,5 szklanka
olej 1/3 szklanka
Nadzienie:
serek mascarpone 120 g
serek homogenizowany 80 g
jagody 5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierożki drożdżowe z jagodowym serkiem

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

Mąkę pszenną przesiewamy.

Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.

Oba serki miksujemy ze sobą po czym dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.

Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 6 części.

Rozwałkowujemy je.

Na środku układamy łyżkę masy jagodowej.

Ciasto zlepiamy jak pierogi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pierożki pieczemy około 25 minut 180 stopniach.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 26.11.2012 08:48
pychota:)
Wiesława1 15.08.2012 17:19
super
hahanka 11.08.2012 12:49
przepyszne!
iziona 29.07.2012 08:23
Śliczne ja robię takie z kruchego ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak