Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone gruszki z sosem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maliny świeże 6 szt
orzechy włoskie 2 szt
wiśnie 3 szt
cukier 4 łyżeczki
smietana 18% 80 ml
sok z cytryny
gruszki 3 twarde
konfitura 3 jagodowa

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone gruszki z sosem

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Maliny i wiśnie mogą być mrożone.
Gruszki powinny być twarde- należy je obrać.
Krok 1 - Pieczone gruszki z sosem foto
2
Obrane gruszki przekroić wzdłuż i wydrążyć nasiona, następnie skropić sokiem z cytryny
Krok 2 - Pieczone gruszki z sosem foto
3
Do każdej połówki włożyć malinkę, wiśnię, kawałek orzecha, łyżeczkę konfitury z czarnej porzeczki lub jagód.
Krok 3 - Pieczone gruszki z sosem foto
4
Każdą połówkę zawinąć w folię aluminiową, piec w temp 200st C ok 15- 20 minut
Krok 4 - Pieczone gruszki z sosem foto
5
W czasie pieczenia gruszek, robimy sos.
W małym garnuszku wsypujemy cukier i topimy na małym ogniu stale mieszając żeby się nie spalił.
Kiedy wytworzy się karmel, dolewamy śmietanę i gotujemy do rozpuszczenia całego karmelu, aż sos się zagęści
Krok 5 - Pieczone gruszki z sosem foto
6
Upieczone gruszki podawać na ciepło, polane sosem karmelowym, z kleksem bitej Śmietany.

SMACZNEGO!!!
Krok 6 - Pieczone gruszki z sosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pierniczkowo 29.11.2012 10:58
wyglądają bardzo efektownie, pyszne:)
Rafał10 09.11.2012 18:19
wspaniałe !!!
Lemon 03.11.2012 10:38
pycha
Pietruszka 03.11.2012 08:22
pyszne
Mati13 03.11.2012 08:21
wyglądają obłędnie!
Krakowianka 03.11.2012 08:05
pyszności! cudowne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak