Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone, drożdżowe, czyli pierogi truskawkowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 450 g
drożdże świeże 30 g
cukier 4 łyżki
margaryna 250 g
jajko 1 szt
białko 1 szt
śmietana 12% 3 łyżki
truskawki świeże

Wierzch

żółtko jajek 1 szt
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone, drożdżowe, czyli pierogi truskawkowe

Kroki postępowania

1
Mąkę wysypać na blat, zrobić dołek i skruszyć drożdże, dodać cukier i poczekać kilka minut.
Krok 1 - Pieczone, drożdżowe, czyli pierogi truskawkowe foto
2
Następnie dodać jaj i śmietanę, zarobić ciasto.
Krok 2 - Pieczone, drożdżowe, czyli pierogi truskawkowe foto
3
Gotowe schować do lodówki na ok. 60 min.
Krok 3 - Pieczone, drożdżowe, czyli pierogi truskawkowe foto
4
Potem ciasto rozwałkować , wykrawać krążki, na których układać plasterki truskawek.
Krok 4 - Pieczone, drożdżowe, czyli pierogi truskawkowe foto
5
Pierogi zlepić, przełożyć na blachę, posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Krok 5 - Pieczone, drożdżowe, czyli pierogi truskawkowe foto
6
Piec w temp. 160 stopni przez ok. 20 min.
Krok 6 - Pieczone, drożdżowe, czyli pierogi truskawkowe foto
7
Podawać na ciepło np. z musem truskawkowym.
SMACZNEGO!
Krok 7 - Pieczone, drożdżowe, czyli pierogi truskawkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 18.09.2016 14:58
wygladaja smakowicie!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak