Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pieczona szynka z dzika z rozmarynem i kolendrą

5.0
(76)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kolendra cała Prymat
1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat
1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
czosnek
10 ząbków
seler lub pietruszka
2 łyżeczki
olej
1-2 łyżki
szynka z dzika
1,5 kilograma
woda
0,5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka z dzika z rozmarynem i kolendrą

Ziarna kolendry rozgniatamy w moździerzu. Czosnek obieramy i rozgniatamy w prasce. W misce mieszamy wszystkie przyprawy.

Gotową mieszanką nacieramy szynkę, wkładamy do woreczka, zawiązujemy i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia szynkę wyjmujemy z woreczka, układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy połową szklanki wody i pieczemy w 180 stopni przez 1h-1h20 minut podlewając wytworzonym sokiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak