Pieczona rolada z boczku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek surowy

    1 płat
  • ząbki czosnku

    5 szt
  • musztarda francuska

    według uznania
  • sól i pieprz

    do smaku
  • cebula biała

    1/2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płat boczku kroimy poziomo ( nie do końca ) i rozkładamy jak książkę . Czosnek przeciskamy przez praskę. Boczek posypujemy solą i pieprzem , nacieramy musztardą i czosnkiem.Cebulę kroimy w piórka i układamy na płacie boczku.

Roladę szczelnie zawijamy i układamy tak aby strona ze słoniną była na dole. Można też natrzeć z zewnątrz roladę musztardą. Będzie bardziej aromatyczna . Zawijamy roladę i obwiązujemy nitką na czas pieczenia.

Tak przygotowaną roladę zawijamy w folię i wstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmujemy z folii i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 190 C 60 - 70 minut.

Kroimy po wystudzeniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolanta40 14.04.2017 09:53
bardzo dziękuję
Grazyna0211 13.04.2017 10:54
smaczne mięso
marzut 12.04.2017 22:48
Smacznie wyglada
IKrakowianka 12.04.2017 21:34
super rolada
wwwiolka 12.04.2017 21:32
Bardzo fajny przepis.
cukiereczek 12.04.2017 17:10
świeże,pachnące,domowe
Janina 12.04.2017 16:01
Najlepsze zrobione po domowemu;))
w mojej kuchni 12.04.2017 13:59
Wyborne mięso do pieczywa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat