Pieczona pierś kaczki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kaczki

    1
  • ząbki czosnku

    8
  • ziele angielskie

  • Majeranek suszony Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • sól

  • pieprz

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona pierś kaczki foto
Na 24h przed planowanym pieczeniem pierś kaczki marynujemy. Czosnek rozgniatamy, przekładamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę soli, pieprz, liście angielskie, ziele laurowe, sporo pieprzu oraz 1 łyżkę majeranku - mieszamy z dodatkiem oleju.
Krok 2 - Pieczona pierś kaczki foto
Skóre na piersi nacinamy, mięso nacieramy marynata i odstawiamy do lodówki.
Krok 3 - Pieczona pierś kaczki foto
Przed pieczeniem mięso podsmażamy. Na rozgrzaną patelnie (bez tłuszczu) układamy piersi skórą do dołu (tluszcz się wytopi, skórka nieco przypiecze) i odwracamy na drugą stronę.
Krok 4 - Pieczona pierś kaczki foto
Zarumienioną pierś przekładamy do rękawa kuchennego, piecemy godzinę w 180*.
Krok 5 - Pieczona pierś kaczki foto
Podajemy z ziemniakami i surówką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 03.03.2015 15:10
chętnie zjem taki obiad
Konczi 03.03.2015 15:08
pyszny obiadek u Ciebie :)
Beatris 03.03.2015 14:05
Apetyczny zestawik na obiadek, pycha:)
Futka 03.03.2015 13:54
Przepyszna i zdrowa propozycja :) Uwielbiam pieczoną pierś kaczki :D
marcia7 03.03.2015 13:13
przepyszne delikatne mięsko
gosia1988 03.03.2015 12:29
pyszne danie na obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat