Pieczona owsianka twarogowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki owsiane

    błyskawiczne 1 szklanka
  • mleko

    1/2 szklanki
  • jajko

    M
  • twaróg

    chudy 90 g
  • miód

    2 łyżeczki
  • żurawina

    1 łyżka
  • jabłko

    1/2 małego
  • cynamon

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy miód oraz całe jajko, mieszamy wszystko dokładnie np. widelcem. Dodajemy twaróg, znów dokładnie mieszamy.
Dodajemy całą szklankę płatków owsianych błyskawicznych, mieszamy.
Żurawinę siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy do pozostałych składników, mieszamy.
Tak przygotowaną masę serowo-owsiankową przelewamy do foremki do zapiekania (jednej większej lub dwóch mniejszych). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom na około 20 minut.
Jabłko tniemy na paseczki. Po 20 minutach pieczenia owsianki wyjmujemy ją na chwilę z piekarnika i układamy na wierzchu paski jabłka (proponuję utworzyć np. wzór kwiatka). Posypujemy całość szczyptą cynamonu i wkładamy do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy naszą owsiankę i od razu podajemy.
Opcjonalnie zaraz po wyjęciu z piekarnika całość można posypać brązowym cukrem, który delikatnie stopi się na wierzchu owsianki i nada jej dodatkowej słodyczy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat