Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona owsianka twarogowa
Dodajemy całą szklankę płatków owsianych błyskawicznych, mieszamy.
Żurawinę siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy do pozostałych składników, mieszamy.
Tak przygotowaną masę serowo-owsiankową przelewamy do foremki do zapiekania (jednej większej lub dwóch mniejszych). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom na około 20 minut.
Jabłko tniemy na paseczki. Po 20 minutach pieczenia owsianki wyjmujemy ją na chwilę z piekarnika i układamy na wierzchu paski jabłka (proponuję utworzyć np. wzór kwiatka). Posypujemy całość szczyptą cynamonu i wkładamy do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy naszą owsiankę i od razu podajemy.
Opcjonalnie zaraz po wyjęciu z piekarnika całość można posypać brązowym cukrem, który delikatnie stopi się na wierzchu owsianki i nada jej dodatkowej słodyczy.