Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona łopatka Zewy

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składnik główny

łopatka wieprzowa 1,2 kg

Marynata

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczka
przyprawy 2 łyżeczka przyprawa gajowego
czubrica czerwona 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona łopatka Zewy

Kroki postępowania

1
Składniki marynaty wymieszać
Krok 1 - Pieczona łopatka Zewy foto
2
Łopatkę umyć i osuszyć.
Krok 2 - Pieczona łopatka Zewy foto
3
dokładnie natrzeć marynatą mięso z każdej strony.
Mięso włożyć do garnka, skropić olejem, przykryć pokrywką i schować do lodówki na 12 godzin.
Krok 3 - Pieczona łopatka Zewy foto
4
Potem garnek bez przykrycia wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i piec łopatkę przez około 1,2 - 1,3 godziny.
Po upieczeniu mięso zostawić by odpoczęło, potem wystudzić i podawać do pieczywa zamiast sklepowych wędlin.
Krok 4 - Pieczona łopatka Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justynkag 12.03.2015 06:23
Wyglada smakowicie!
Katarzyna59 11.03.2015 21:20
rewelacyjne mięsko
Mama niejadka 11.03.2015 21:19
Super mięsko
paulina2157 11.03.2015 19:54
z taką łopatka kanapki muszą być pycha
Bernadeta1 11.03.2015 19:03
pyszne mięsko
Michał2 11.03.2015 19:03
Piękne mięso
smakoszek 11.03.2015 17:49
lubię takie domowe pyszności:)
halina17 11.03.2015 17:36
Smaczna pieczona łopatka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak