Pieczona karkówka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • karkówka

    1,5 kg
  • cebula

    2 szt duże

marynata

  • olej

    4 łyżki
  • kurkuma mielona

    1 łyżeczka
  • miód płynny

    3 łyżki
  • keczup

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

    1 płaska łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 płaska łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona karkówka foto
Karkówkę myjemy, osuszamy i wkładamy do siatki lub związujemy, dzięki czemu otrzymamy bardziej zwartą pieczeń.
Krok 2 - Pieczona karkówka foto
Z oleju, miodu, keczupu i przypraw przygotowujemy marynatę i nacieramy nią karkówkę. Następnie przykrywamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Krok 3 - Pieczona karkówka foto
Następnego dnia obieramy cebule, kroimy i obkładamy nią mięso w naczyniu żaroodpornym. Cebulę możemy dodatkowo lekko posolić.
Krok 4 - Pieczona karkówka foto
Tak przygotowane mięso przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 -200 stopni C. Pieczemy ok. 75 min. Zdejmujemy folię, polewamy wytworzonym sosem i pieczemy jeszcze ok. 15 min.
Krok 5 - Pieczona karkówka foto
Pieczeń możemy podawać jako danie obiadowe /wraz z wytworzonym sosem z cebulą/ lub wędlinę do kanapek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 19.02.2015 20:53
nie ma to jak samodzielnie przygotowane mięso
Kluska_87 02.01.2015 12:18
lubię takie
ania2610 02.01.2015 12:04
domowe mięsko zawsze najlepsze!
Wacław 02.01.2015 11:46
najlepsze to domowe
EWI 02.01.2015 11:21
pyszności mniam mniam
Mama niejadka 02.01.2015 11:18
Ale apetyczne mięsko :)
migotka28 01.01.2015 22:49
mniam lubie takie mięsko:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat