Karkówka pieczona

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Aromatyczna karkówka pieczona. Domowa wędlina do kanapek. Pyszna propozycja!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka wieprzowa

    1,5 kg
  • czosnek

    1 główka
  • liść laurowy

    5 szt
  • ziele angielskie całe

    1 łyżka
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karkówkę myjemy i osuszamy. Obieramy główkę czosnku i przeciskamy ząbki przez praskę. Mięso dokładnie solimy i pieprzymy, nacieramy czosnkiem. Obkładamy liśćmi laurowymi i zielem angielskim (ziele należy mocno powciskać w mięso). Tak przygotowaną karkówkę wstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia dokładnie płuczemy mięso (ma być czyste) i osuszamy. Obwiązujemy sznurkiem kuchennym nadając karkówce pożądany kształt i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Pieczemy pod przykryciem przez ok 2-2 ½ godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Pod koniec pieczenia odkrywamy żeby skórka się przyrumieniła.

Zdejmujemy sznurek.

Taką karkówkę można jeść na ciepło jako danie obiadowe, lub wykorzystać jako wędlinę na kanapki!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 02.01.2015 00:34
Prezentuje się bardzo dobrze
Wiktoria29 31.12.2014 13:01
apetyczne zdjęcia
berys18 31.12.2014 10:37
pyszna karkóweczka
Motorek 30.12.2014 21:10
smaczne mięsko
Ola1984 30.12.2014 20:12
Smaczna porcja mięsa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat