pieczona karkówka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    4 porcje
  • cebula

    3 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • masło

    3-4 łyżki
  • sól

    ok 0,5 łyżeczki
  • pieprz

  • ziele angielskie

    2
  • papryka mielona

  • cukier

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

4 kawałki karkówki grubości około 2 cm umyłam. Posypałam przyprawą do wieprzowiny Prymat i podsmażyłam lekko na 1 łyżce masła. Mięso wyjęłam i wrzuciłam na patelnię posiekane cebule. Chwilę podsmażyłam. Do naczynia żaroodpornego wlałam troszkę wody. Dodałam listek laurowy i ziele angielskie. Włożyłam karkówkę, cebulę i pokrojone na ćwiartki ząbki czosnku. Posypałam przyprawami i cukrem. Na wierzch potarkowałam resztkę masła. Przykryłam.
Piekłam w 180 stopniach około 1 godziny. 20 minut przed końcem zdjęłam pokrywkę.
Podałam z pieczonymi ziemniaczkami i mizerią z ogórków.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 07.08.2016 21:00
takie klasyczne danie
Agnieszka107 04.10.2014 13:12
Tego szukam :)
Malinka 29.01.2014 09:49
Bardzo lubię tak przygotowaną karkówkę, jest pyszna!
Margo1 04.08.2013 13:04
lubię pieczoną
matesko 20.12.2012 13:47
lubię
Stenka 20.12.2012 09:36
smaczna
gosia56 02.12.2012 19:44
napewno smakuje super.
treonina 28.11.2012 20:41
świetnie wygląda
Poison1988 28.11.2012 17:28
muszę chyba mamę namówić bo robi lepszą od mojej...a by się zjadło :)))
ziutula 28.11.2012 14:48
dla mnie mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat