Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki serowe bez mąki, DS XVIII odc. 16

5.0
(50)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Super zdrowe placki bez mąki z wędzonym twarogiem i siemieniem lnianym. Podawane z sosem jogurtowym i ogóreczkami konserwowymi.

Składniki:

Placki:

twaróg wędzony 275 gramów
jajko 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
siemię lniane 50 gramów
olej 50 mililitrów
migdały zmielone 100 gramów
Czarnuszka nasiona Prymat 2 łyżki

Sos:

jogurt naturalny 300 mililitrów
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
chrzan tarty Smak 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/4 łyżeczki

Dodatki:

rukola 1 garść
ogóreczki konserwowe z czosnkiem Smak kilka sztuk
kiełki słonecznika 1 łyżka
słonecznik ziarna 1/4 szklanki
pomidory suszone Smak 4 sztuki
kapary całe Smak 4-5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki serowe bez mąki, DS XVIII odc. 16

Przepis na placki bez mąki, są dla osób, które nie spożywają mąki z różnych powodów. W tym przepisie zrobione są z twarogu wędzonego, zmielonych migdałów oraz siemienia lnianego. Placuszki bez mąki możecie podać z warzywami, sos jogurtowy lub hummusem.

Przepis na placki bez mąki, krok po kroku:

1

Przygotowujemy pastę z siemienia lnianego: zaparzamy siemię lniane wrzątkiem i mieszamy do uzyskania gęstej masy.

2

Wędzony twaróg umieszczamy w dużej misce, dodaj przyprawę papryka słodka Prymat, wbijamy jajko, dodajemy pastę z siemienia lnianego oraz mielone migdały.
Łączymy składniki blenderem do momentu powstania jednolitej masy. Dodajemy czarnuszkę i wszystko razem mieszamy ręcznie. Pozostawiamy do związania się masy na około 10min – 15 min.

3

Jogurtowy sos: wlewamy jogurt naturalny do miski, dodajemy musztardę , pieprz czarny Prymat oraz sól do smaku.

4

Rozgrzewamy olej na patelni, nakładamy po jednej łyżce ciasto na patelnie i smażymy z każdej strony.

5

Prażymy słonecznik na suchej patelni.

6

Podajemy placuszki z sosem jogurtowym, ogóreczkami konserwowymi Smak i rukolą. Dekorujemy kaparami, suszonymi pomidorami, kiełkami i prażonym słonecznikiem.

Placki bez mąki można robić z różnymi dodatkami:

- jaja;

- warzywa (cukinia, szpinak, dynia) - będzie ciekawsza struktura;

- ser (starty doda kremowej konsystencji);

- puree z awokado lub banana;

- płatki owsiane lub zbożowe (pomagają utrzymać zwartą strukturę placków).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak