Pieczeń z mozzarellą i szynką parmeńską

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    500 g
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    230 g
  • jajko

    4 szt
  • parmezan starty

    50 g
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • natka pietruszki

    1 garść
  • sól

  • pieprz

  • oliwa

    50 ml
  • szynka parmeńska

    150 g (w plasterkach)
  • ser mozarella

    150 g (w plasterkach)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczeń z mozzarellą i szynką parmeńską foto
Przygotowanie:

W misce mieszamy mięso mielone z oliwą, bułką tartą i jajkami. Dodajemy starty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wyrabiamy masę. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem – WAŻNE! Do mięsa należy dodać mniej soli niż zwykle (np. gdy robimy kotlety mielone) ponieważ ser parmezan i szynka parmeńska są dość słone.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Krok 2 - Pieczeń z mozzarellą i szynką parmeńską foto
Mięso rozkładamy na papierze do pieczenia na kształt prostokąta – dłuższy bok powinien mieć taką samą długość jak nasza forma keksówka. Ja użyłam formy o wymiarach 25 x 12 (może być większa!)
Na mięso układamy plasterki mozzarelli
Krok 3 - Pieczeń z mozzarellą i szynką parmeńską foto
Na ser układamy plasterki szynki. Mięso zwijamy w roladę i razem z papierem przekładamy do blachy. Po wierzchu smarujemy oliwą.

Pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45-60 minut.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bryndzia93 29.08.2016 18:20
Super pieczeń :)
noninka77 24.08.2016 20:02
Wyborna pieczeń:)
halina17 23.08.2016 21:48
Smaczna pieczeń.
IZABELA29 23.08.2016 21:10
Super smaczna
Janina 23.08.2016 20:43
Fajny przepis;)
cukiereczek 23.08.2016 17:50
Rewelacyjny przepis
ada.la 23.08.2016 13:50
wspaniały obiadek się zapowiada
benka 23.08.2016 13:39
Świetny przepis.
KORAL 23.08.2016 13:37
Smacznie doprawione mięsko:)
Motorek 23.08.2016 13:02
Świetna pieczeń

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat