Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z jajeczną niespodzianką
- 800 g mięsa mielonego mieszanego
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka (namoczona w mleku i dobrze odciśnięta)
- 2 jajka surowe
- 4 jajka ugotowane
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobna kosteczkę i podsmażyć na oleju. Mięso przełożyć do większego naczynia, dodać podsmażoną cebulę, bułkę, jajka oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszać. Połowę masy przełożyć do wysmarowanej formy, następnie ułożyć wzdłuż 4 jajka i przykryć pozostałą masą mięsną. Dokładnie docisnąć, wygładzić powierzchnię, wstawić do piekarnika i piec około 70 minut w temp 180 C.