Pieczeń rzymska z indyka z korniszonami i cheddarem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec z indyka

    ze skórką 1,2 kg
  • wątróbka

    indycza 200 g
  • ser cheddar

    do smaku
  • korniszony

    do smaku
  • Czosnek suszony Prymat

    do smaku
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    do smaku
  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    suszony
  • szczypiorek

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso z indyka pokroić w mniejsze kawałki i zmielić razem ze skórką na sitku o niezbyt drobnych oczkach. Do mięsa dodać suszony czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany, sól ziołową oraz posiekany szczypiorek. Mieszać dłonią kilka minut, aby przyprawy dokładnie się rozłożyły.

Przygotować naczynie żaroodporne albo dużą keksówkę - posmarować dowolnym tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć połowę masy mięsnej, stuknąć kilka razy o blat, aby uszło ze środka powietrze i mięso równomiernie się rozłożyło po naczyniu.

Ser żółty pokroić w długie niezbyt grube sztabki - ułożyć na mięsie wzdłuż formy - pomiędzy kawałkami sera ułożyć podłużne cząstki lub połówki korniszonów i lekko powciskać je w mięso także wzdłuż foremki.
Całość nakryć pozostałym mięsem i wyrównać powierzchnię.
Wierzch mięsa posmarować olejem albo posypać bułką tartą.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (180-200*C) przez ok. 60-80 min.
Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
Habibi
Pieczeń najlepiej dobrze schłodzić przed pokrojeniem, inaczej może się kruszyć.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ania2610 27.02.2016 18:50
pysznie wygląda z takimi dodatkami!
MałaMi89 27.02.2016 16:34
Na pewno smaczna. Ja to w ogóle rzymską bardzo lubię :)
Habibi 27.02.2016 12:12
My lubimy różnie, na zimno do kanapek, albo na ciepło z frytkami :)
Iwusia 27.02.2016 11:55
ale wspaniałe mięsko
mysza75 27.02.2016 09:31
bardzo smaczna pieczeń
Krzysztof15 27.02.2016 06:27
pyszna pieczen
Megg 26.02.2016 20:50
pyszny przepis
Łukasz15 26.02.2016 19:52
Bardzo dobra
ada.la 26.02.2016 19:07
dobry przepis
Bernadeta1 26.02.2016 19:05
ślinka leci na widok takie pysznej pieczeni

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat