PIECZEŃ RZYMSKA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    700 gram
  • jajko

    2 szt
  • cebula

    2 szt
  • bułka

    2 szt
  • majeranek

    1,5 łyżki
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • oregano

    1/2 łyżeczki
  • czosnek ząbki

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - PIECZEŃ RZYMSKA  foto
Łopatkę lub inne mięso bez kości należy opłukać ,osuszyć i pokroić .
Krok 2 - PIECZEŃ RZYMSKA  foto
Pokrojone na kawałki mięso mielimy.
Krok 3 - PIECZEŃ RZYMSKA  foto
Cebule i czosnek obieramy kroimy drobno i przesmażamy na odrobinie oliwy,aby tylko zmiękła.
Krok 4 - PIECZEŃ RZYMSKA  foto
bułki (2 mniejsze lub 1 dużą) moczymy w mleku i odsączamy.
Krok 5 - PIECZEŃ RZYMSKA  foto
Do większej miski przekładamy wszystkie składniki i dodajemy jajka.Wyrabiamy masę dosyć długo.W razie potrzeby gdy masa jest za rzadka dodajemy ze 2 łyżki bułki tartej ,lub gdy jest za twarda dodajemy nieco bulionu.
Krok 6 - PIECZEŃ RZYMSKA  foto
Masę mięsną przekładamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki keksowej.Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C ,wkładamy naszą pieczeń i pieczemy ok 60 -70- minut lub dłużej zależy wszystko od piekarnika.
Krok 7 - PIECZEŃ RZYMSKA  foto
Upieczoną pieczeń odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 8 - PIECZEŃ RZYMSKA  foto
Pieczeń podajemy na zimno do pieczywa lub na ciepło z sosem np.czosnkowym.
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 03.06.2017 15:34
smaczne na zimno i na ciepło
Ela15 17.12.2014 10:04
bardzo lubię taką pieczen
ppaulina 16.12.2014 20:23
pyszne mięsko
IZABELA29 30.09.2014 06:43
swojska najlepsza
ppaulina 26.08.2014 15:31
pyszne mięsko
adelajda 21.08.2014 15:07
pyszna taka pieczeń, wiesz co jesz :)
Ela15 28.07.2014 13:41
dawno nie jadłam prezentuje się smacznie
Jodaj 04.07.2014 06:39
świetna jest :)
Motorek 16.06.2014 07:44
smaczna pieczeń
Jagódka77 08.06.2014 10:38
lubię taką pieczeń, jest pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat