Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń drobiowa z dodatkami
Na patelni rozpuścić masło. Dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę i lekko podsmażyć, uważając aby się nie zrumieniła. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli. Przyprawić solą, grubomielonym czarnym pieprzem i smażyć 8 minut. Ostudzić. Wymieszać z jajkiem.
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na drobniejsze kawałki i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Przemielić również boczek, marchew, pietruszkę, ząbki czosnku i cebulę. Do masy dodać 2 jajka oraz bułkę tartą namoczoną w mleku. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą do pieczeni, gałką muszkatołową i bazylią. Dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły.
Formę do keksu wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć połowę masy mięsnej, następnie pieczarki z cebulą, plastry sera i pozostałą masę mięsną. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 200°C. Piec przez około godzinę.