Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
sól
-
Pieprz biały mielony Prymat
-
cebula biała
1 szt. -
ząbki czosnku
2 szt. -
olej
1 łyżka -
płatki owsiane
60 gram -
pomidory
2 szt. -
oliwa
3 łyżki -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 łyżeczka -
roszponka
80 gram -
sok z cytryny
1 łyżka -
ocet winny
1 łyżka -
cukier
1 łyżeczka -
papryka zielona
1 szt. -
pieczarki
16 szt. -
ser gouda
80 gram
Przepis i sposób przygotowania pieczarki z ziołowym nadzieniem
Do masy dodaj sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz oczyszczoną i pokrojoną a kostkę paprykę. Wszystko razem lekko duś. Dopraw solą i pieprzem, zostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj połowę startego sera i mieszaj.
Dwie łyżki oliwy wymieszaj z ziołami prowansalskimi i smaruj nią wnętrza kapeluszy pieczarek. Napełniaj je farszem i posyp resztą sera.
Pieczarki włóż do brytfanki i zapiekaj przez 10-15 minut w piekarniku podgrzanym do 190 stopni. Potrawę podawaj z roszponką delikatnie zalaną zalewą z soku cytrynowego, octu winnego, cukru i łyżki oliwy oraz dwóch łyżek wody.
Komentarze (1)