pieczarki z ziołowym nadzieniem

pieczarki z ziołowym nadzieniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sól

  • pieprz biały Prymat

  • cebula biała

    1 szt.
  • ząbki czosnku

    2 szt.
  • olej

    1 łyżka
  • płatki owsiane

    60 gram
  • pomidory

    2 szt.
  • oliwa

    3 łyżki
  • zioła prowansalkie Prymat

    1 łyżeczka
  • roszponka

    80 gram
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • ocet winny

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • papryka zielona

    1 szt.
  • pieczarki

    16 szt.
  • ser gouda

    80 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki oczyść, odetnij nóżki. Nóżki drobno posiekaj i razem z drobno roztartym czosnkiem i poszatkowaną cebulą podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj płatki owsiane i całość krótko razem smaż.
Do masy dodaj sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz oczyszczoną i pokrojoną a kostkę paprykę. Wszystko razem lekko duś. Dopraw solą i pieprzem, zostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj połowę startego sera i mieszaj.
Dwie łyżki oliwy wymieszaj z ziołami prowansalskimi i smaruj nią wnętrza kapeluszy pieczarek. Napełniaj je farszem i posyp resztą sera.
Pieczarki włóż do brytfanki i zapiekaj przez 10-15 minut w piekarniku podgrzanym do 190 stopni. Potrawę podawaj z roszponką delikatnie zalaną zalewą z soku cytrynowego, octu winnego, cukru i łyżki oliwy oraz dwóch łyżek wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka/picola

03.11.2011 22:37
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat