Pieczarki w zalewie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    3 kg malutkich
  • Zalewa:

  • woda

    5 szkl
  • ocet

    1 szkl
  • pieprz

    ok12 ziaren
  • cukier

    5 łyżek
  • liść laurowy

    4-5 szt
  • cebula

    1 szt
  • ziele angielskie

    ok6 szt
  • sól

    1 łyżeczka z czubkiem
  • Dodatki:

  • woda

    ok2 litry
  • sól

    1 łyżka
  • kwasek cytrynowy

    1 łyżeczka z czubkiem
  • gorczyca

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki oczyścić i opłukać. Ugotować zalewę z podanych składników.
W drugim garnku zagotować 2 litry wody (można trochę więcej) dodać sól i kwasek cytrynowy. Do gotującej się wody wrzucić przygotowane pieczarki. Gotować 8-10 min.
Obgotowane pieczarki przelać przez durszlak i wrzucić do zalewy. Zagotować i gorące pieczarki z częścią przypraw nakładać do słoików. Do każdego słoika dodać troszkę gorczycy i gorące zakręcać.
Odstawić w chłodne miejsce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 29.06.2017 12:32
Super pieczarki, na pewno lepsze niż te gotowe w sklepach.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat