Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pieczarki
8 sztuka -
papryka czerwona
1/4 sztuka -
parówki
2 sztuki -
jajko
2 sztuki -
oregano
do smaku -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
Kucharek przyprawa uniwersalna
do smaku -
ser gouda
4 plastry
Przepis i sposób przygotowania Pieczarki faszerowane
Pieczarki umyj, odkrój nóżki. Nóżki pokrój w drobną kostkę i podsmaż (najlepiej bez tłuszczu, lub na odrobinie masełka). Kapelusze pieczarek wyłóż d góry otworem w płaskim naczyniu żaroodpornym.
Parówki pokrój w drobną kostkę i dodaj do smażących się pieczarek.
Posyp pieprzem, Warzywkiem i oregano.
Paprykę pokrój w drobną kostkę, ale nie podsmażaj. Straci wtedy skórkę, a upieczona już z całą resztą będzie nadal chrupiąca i aromatyczna.
W miseczce rozbełtaj jajka (czy rozmąć - jak kto woli ;) ) - rozbij, nie ubij :)
Wyłącz palnik i do farszu dodaj paprykę. Wymieszaj.
Nakładaj farsz łyżeczką do kapeluszy pieczarek, pozostawiając troszkę miejsca dla jajka.
Wlewaj ostrożnie jajko na farsz, a na wierzch układaj plasterki sera żółtego.
Całość zapiekaj na środkowym poziomie piekarnika przez 20 minut.
Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Smaczna przystawka lub wczesna kolacja :)
Smacznego!
Komentarze (10)