Penne z sosem pomidorowo-szpinakowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • makaron penne

    300 g
  • olej

  • sól

Sos pomidorowo-szpinakowy

  • łopatka wieprzowa

    0,5 kg , mielona
  • cebule

    2 sztuki
  • ząbki czosnku

    4 sztuki
  • pomidory

    4 sztuki
  • szpinak mrożony

    250 g
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    2 łyżki , posiekana
  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

  • ser żółty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju , odcedzamy.
Sos:Cebulę , czosnek i pomidory obieramy.
Cebulę i pomidory kroimy w kostkę , czosnek siekamy drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej , szklimy cebulę , dodajemy czosnek , mieszamy. '
Po chwili dokładamy mięso mielone , smażymy do odparowania płynów.
Po tym czasie dodajemy pomidory , szpinak oraz koncentrat pomidorowy.
Dusimy na wolnym ogniu do powstania gęstego sosu.
Doprawiamy solą , pieprzem oraz natką pietruszki.
Makaron podajemy z gorącym sosem posypanym serem żółtym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 19.12.2015 20:17
Takie dania lubię :)
MAR3STA 19.12.2015 18:46
pożywny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat