Pełnoziarniste muffinki z jabłkami i orzechami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pełnoziarnista

    1 1/2 szklanka
  • cukier

    3/4 szklanka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    1/2 szklanka
  • masło stopione

    60 gram
  • orzechy włoskie

    60 gram
  • jabłka

    2 szara reneta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę z proszkiem przesiać do miski. Dodać szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, cynamon i posiekane orzechy włoskie. Składniki wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem i stopionym masłem. Do składników suchych dodać mokre. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na grubych oczkach do pozostałych składników. Dokładnie wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Muffiny piec w 180 stopniach przez ok. 23-25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 05.07.2015 00:05
apetycznie i aromatycznie
msmariusz 02.10.2013 14:41
bardzo fajnie , gratulacje pomysłu
joanna30 02.10.2013 12:37
Pyszności :)
everay 02.10.2013 12:25
uwielbiamy muffinki
Marta1986 02.10.2013 11:41
bardzo smaczne
IwonaDD 02.10.2013 11:19
muffinki pełne zdrowia, aż ma się ochotę po nie sięgnąć!
bogusia19 02.10.2013 10:49
smakowicie wyglądaja
dodi 02.10.2013 10:28
apetycznie wyglądają
nutellla 02.10.2013 10:11
smaczne muffiny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat