Pekinka w sosie majonezowo śmietanowym

Pekinka w sosie majonezowo śmietanowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusty pekińskiej

    1/2
  • marchew

    1
  • czerwonej papryki

    1/2
  • posiekanego szczypiorku

    1/3 szk
  • posiekanego koperku

    1/2 szk
  • sos

  • kiełki rzodkiewki

    25 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/2 kapusty pekińskiej
1 marchew
1/2 czerwonej papryki ( dużej )
1/3 szk posiekanego szczypiorku
25 g kiełków rzodkiewki
1/2 szk posiekanego koperku ( użyłam mrożonego )
Sos :
3 łyżki majonezu
1/2 szk śmietany 12% ( gęstej )
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
sok z cytryny do smaku
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
cukier do smaku

Składniki sosu dokładnie wymieszać i zostawić do przegryzienia się smaków. Kapustę poszatkować, marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce do warzyw na grubych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę. Przygotowane składniki wrzucić do miski, dodać kiełki, szczypior i koperek i wszystko przemieszać. Następnie wlać przygotowany sos i wymieszać surówkę. Tak zostawić na kolejne 5 minut do ponownego przegryzienia się smaków. Surówkę podawać do drugich dań mięsnych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 14.06.2013 23:28
rewelacja, aż zgłodniałam a to spać trzeba a nie jeść po nocach aaaah!
nogawkuchni 14.06.2013 14:49
Ciekawa propozycja,wygląda zachęcająco,zestaw smacznych składników pysznie doprawiony,bardzo interesujący przepis,muszę wypróbować,bo mnie ogromnie kusi jej smak.
V_kuchareczka 14.06.2013 12:45
wygląda pysznie
idealme 14.06.2013 12:31
palce lizać!! :)
joanna30 14.06.2013 11:21
Uwielbiam surówki z pekinki a Twoja musi byc pyszna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat